Тамақтану

Тамақтану

Дұрыс тамақтанунегіздердің негізі!

МектепСіздің балаңыз үшін қиын көпжылдық сынақ! Ол бұл сынаққа үлкен шығынсыз төтеп бере алады!  Ең алдымен, балаға дұрыс тамақтанусыз мүмкін емес денсаулық қажет болады! Мектеп жылдарыбұл ақыл-ойдың тұрақты жүктемесі ғана емес, сонымен қатар белсенді өсу уақыты. Сондықтан, оқушының дұрыс тамақтануының жалпы принциптері ересек адаммен бірдей болып қалса да, айтарлықтай айырмашылықтар бар! Мектеп жасында адамның тамақтану қалауының едәуір бөлігі қаланады. Атааналардың міндетібұл артықшылықтарды дұрыс тамақтануға бағыттау! Сонымен....

Оқушыға арналған жадынама:

  • Есіңізде болсын, сіздің тағамыңыз әр түрлі болуы керек, оған ет, балық және сүт өнімдері, нан мен жарма, көкөністер мен жемістер кіреді.
  • Ащы, тұзды, майлы және қуырылған тағамдардан аулақ болыңыз.
  • Тамақтану кезінде сөйлеспеуге тырысыңыз.
  • Асықпаңыз, кішкене бөліктерді жеп, тамақты мұқият шайнаңыз.
  • Артық тамақтанбаңыз, кішкене бөліктерде жиі тамақтануға тырысыңыз.
  • Есіңізде болсын, кондитерлік өнімдер дәмді, бірақ пайдалы емесОлар негізгі тағамды алмастыра алмайдыТәттілерді күніне бір реттен көп емес жеңіз!
  • Есіңізде болсын, сіздің денеңізге сұйықтық қажетШөлді басудың ең жақсы құралықайнатылған, сүзілген немесе газдалмаған бөтелкедегі су!

 

Құрметті ата-аналар! Балаларыңызды осы ережелермен таныстырыңыз!

Өйткені денсаулық үшін қоректік заттардың (ақуыздар, майлар, көмірсулар, тәуелсіз аминқышқылдары, дәрумендер, май қышқылдары, минералдар мен микроэлементтер) дұрыс қатынасы өте маңызды.

Диетаға сүт және ашытылған сусындар, сүзбе, ірімшік, балық және ет өнімдері, жұмыртқа кіреді. Тәулігіне май тұтыну мөлшері 80-90 г. балалар күн сайын сары май, өсімдік майы мен қаймақ алады!

Көмірсулардың тәуліктік мөлшері 300-400 г құрайды, сондықтан мәзірде нан, жарма, картоп, кептірілген жемістер қажет.

Мектепте күніне үш рет тамақтану ұйымдастырылған: таңғы ас, түскі ас және түстен кейінгі тағамдар. Медициналық көрсеткіштер бойынша 2, 5, 9 диеталық үстелдер бар.

kkҚазақ тілі